top of page

Blåmuslinger

blåmuslingen

Blåmuslingen er den mest almindelige muslingeart i Danmark. Den foretrækker, i modsætning til eksempelvis hjertemuslingen og sandmuslingen, et fast underlag at leve på, f.eks. sten, pæle eller moler. Det gør den meget let at finde, da det bare er at lede efter stendiger eller lignende.

Blåmuslingen er et fastsiddende bunddyr, der lever af at filtrere havvandet for føde, primært mikroalger. Derfor er den meget afhængig af en konstant tilførsel af nyt ufiltreret vand, og derfor sidder den ofte steder med kraftige strømforhold. Den kan typisk blive 7-8 år gammel.

muslingen bliver til

Blåmuslinger er særkønnede, dvs. at der findes både hanner og hunner. Hannernes kød er typisk cremefarvet, hvor hunnernes er orangerødt. Når det er tid til at parre sig skyder muslingerne sæd og ægceller ud i de omgivende vandmasser. I tillæg frigiver hver enkelt musling på samme tid signalstoffer, der opmuntrer de andre muslinger til at gøre det samme.

 

Én hun kan gyde op til 12 millioner æg. Når et æg og en sædcelle mødes, så dannes der i løbet af kun få timer en lille larve, der vha. af små bevægelige hår kan transportere sig rundt i det åbne vand. Efter få dage danner larven sin første skal, og begynder nu at ligne en musling. Efter 2-4 uger taber den de bevægelige hår og falder til bunden, hvor den begynder bundslåning. Når muslingen har fundet et egnet sted, spænder den sig fast med en masse holdbare liner kaldet byssustråde. Sådan begynder den sit liv som fastsiddende bunddyr.  

Tips til at Samle blåmuslinger

1. Sæson

En god huskeregel er at samle blåmuslinger i de måneder, der indeholder et “r”: det vil sige månederne fra september-april. Om sommeren i månederne fra maj til august, hvor havet er dejlig varmt, bliver vandet nemlig fyldt med mikroalger, hvoraf nogle kan være giftige. Hvis der er giftige alger i vandet, så ophobes der hurtigt giftstoffer i blåmuslingerne, som lever af disse mikroalger og så bliver blåmuslingerne selv giftige.

2. TIDEVAND

Tjek tidevandet inden, du tager afsted på tur og saml blåmuslingerne når det er lavvande - så er det lettere at se og nå muslingerne.

3. Samletips

Medbring en spand til at samle muslingerne i. De kan oftest nemt vrides af deres underlag med hænderne og du kan evt. tage en vandtæt handske på for at beskytte dine hænder mod kulde, hvis vandet er iskoldt og du er længe på muslingejagt. Hav et par lange gummistøvler på, hvis ikke du har et par waders.

4. FRISKHED

Vær sikker på at blåmuslingerne er friske, inden du spiser dem. Skallen skal være hel og fuldstændig lukket til. Hvis den er åben, slår du den mod en hård overflade og tjekker, at den lukker sig til efter slaget. Den skal lugte af hav og ikke af gammel fisk.

5. RENGØRING

Det kan være en god idé at lade muslingerne stå i en spand med havvand nogle timer, inden du spiser dem for at få sandet ud af muslingerne. Brug blåmuslingerne umiddelbart efter, du har samlet dem, så de er friske og gode.

LAV MAD MED BLÅMUSLINGER

Blåmuslinger er en lækker og nem delikatesse direkte fra naturen. Den kan bruges i madretter kogt, dampet og røget. Brug dem i fx supper med masser friske urter, fløde eller kokosmælk, damp dem i hvidvin eller ryg dem direkte på stranden over et bål fuld af gran, kviste og grene.

Her får du vores guide til at ryge dine blåmuslinger på bål

  1. Rengør blåmuslingerne.

  2. Læg dem på et bræt eller rist, hvor de har plads til at åbne sig.

  3. Fordel gran, lyng, kviste og grene ovenpå muslingerne og tænd op. Har du muslingerne på en rist, så brænd gran, lyng, kviste og grene af både nedenunder og ovenpå muslinger for at få røgsmagen ekstra frem.

  4. Lad det brænde og ryge og muslingerne vil begynde at syde og åbne sig. Lad det brænde helt ud, før muslingerne er færdige. Når muslingerne er åbne og faste i kødet, er de færdige.

bottom of page